Cinci ani la Auschwitz

Wlestaw Kielar

Vă mai recomandăm

 Am fost medic la Auschwitz

Dr. Miklós Nyiszli

Preț special 38,35 RON Preț standard 59,00 RON

Descriere

Această carte nu este un roman, deși se citește ca un roman. Ea este un document. Toate personajele sunt autentice, ca, de altfel, și trăirile autorului, situațiile în care s-a aflat și evenimentele care a participat.

Tânărul polonez avea 21 de ani neîmpliniți, când, la 14 iunie 1940, a sosit, venind de la închisoarea Gestapo din Tarnów în primul transport de deținuți politici, în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Erau 728. Aici numele le-au fost schimbate în numere.

Wiesław Kielar a devenit numărul 290 şi astfel a început o perioadă a vieții sale de aproape cinci ani, organic legată de denumirea KL Auschwitz și de istoria acestuia.

Valoarea acestor amintiri nu con­stă numai în aceea că dezvăluie realitățile, ci, înainte de toate, în faptul că le zugrăveşte fără ni­ciun ascunziş, sincer şi brutal, relevând întreaga complexitate a atitudinilor umane.

Am grăbit pasul ca să lăsăm în urmă cât mai repede turnurile de pază acum goale și gardurile lungi de sârmă ghimpată ale ultimului lagăr de concentrare.

Eram liberi. Puteam să ne ducem încotro vedeam cu ochii. Ce senti­ment minunat! Bucuria ne umplea inimile.

În fața ochilor noștri se desfășura o lume minunată, frumoasă și colorată, la care nu avusesem acces până atunci și pe care nu o văzusem. Razele oblice ale soare­lui care apunea colorau în roz co­roanele merilor înfloriți de lângă drum, creând deasupra capetelor noastre un voal țesut din petalele florilor delicate ce miroseau a primăvară.

Cuvintele cântecului veneau sin­gure pe buze. Bine ai venit luceafăr de mai! Ziua de neuitat a libertății noastre: doi mai.

Wiesław Kielar a fost unul dintre primii prizonieri ai lagărului de con­centrare Auschwitz-Birkenau. Închis la 14 iunie 1940, timp de aproape cinci ani a fost doar numărul 290.

Din momentul în care a fost înregistrat timp de aproape cinci ani în lagăr, Wiesław Kielar a lucrat în diferite părți ale lagărului de concentrare Auschwitz. Împreună cu Edward Galiński, a pregătit o evadare din lagăr. În cele din urmă, a renunțat la evadare în favoarea lui Malka Zimetbaum, care a scăpat cu Edek Galiński, cuplul de îndrăgostiți supranumit „Romeo și Julieta” de la Auschwitz.

În ultimele luni ale anului 1944, Wiesław Kielar a fost transportat în Germania și acolo, transferat din lagăr în lagăr până a văzut eliberarea. S-a întors în Polonia în 1946, a absolvit Academia de Stat de Film. Ulterior, a publicat amintirile sale descriind realitățile lagărului, com­plexitatea vieții și atitudinile umane într-o realitate inumană.

 

Mai multe informații

Limba: Romana
Pagini: 362
Apariția: 2024
Coperta: Copertă moale
Dimensiuni: 13 x 20 cm
ISBN: 9789975323383